Trucurile utile ca să-ți reduci factura la gaz și curent: sfaturile experților care te vor surprinde

de: Alexandru Puiu
24 01. 2022

Într-o perioadă în care românii se confruntă cu scumpiri extraordinare la gaze naturale și energie electrică, un expert a oferit mai multe soluții pentru micșorarea facturilor la utilități.

Într-un interviu acordat celor de la Adevărul, profesorul universitar Dr. Ing. Radu Pentiuc de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava a oferit câteva trucuri pentru facturi reduse la energie. Este vorba de niște soluții practice care, pe termen scurt sau mediu, se pot reflecta în reducerea cheltuielilor lunare. Deși iarna facturile la utilități sunt cele mai mari, aceste metode îți fac viața mai ușoară pe întregul parcurs al anului.

Cum scazi facturile la curent și gaz

Până când vom avea un plan clar de subvenționare a cheltuielilor cu utilitățile din partea autorităților, iar ritmul de creștere a facturilor se va mai pondera, există mai multe practici pe care ar fi bine să le ai în vedere. Conform spuselor profesorului Radu Pentiuc, primul pas ține de izolarea corectă și completă a locuinței. Nu de alta, dar dacă geamurile și ușile nu se închid corespunzător, dacă pereții și acoperișul nu sunt izolate, te poți aștepta la pierderi de căldură între 15 și 30%. Practic, plătești căldură de care nu te bucuri, indiferent dacă îți vine din gaze naturale, energie electrică, lemne sau peleți.

Când folosești mașina de spălat, ar trebui să-ți faci un obicei din a o utiliza la capacitate maximă. Nu o mai umple pe jumătate. Dacă folosești filtrul de cafea sau încălzești apă, încearcă în permanență să eviți risipa. Nu încălzi mai mult decât îți trebuie, nu utiliza echipamentele mai mult decât este necesar.

Dacă îți cumperi echipamente electrocasnice sau electronice noi, fii consecvent în a verifica consumul energetic, clasa energetică din care face parte un produs. Deși s-ar putea ca produsele mai economice din prisma consumului să fie un pic mai scumpe, își amortizează rapid investiția, în contextul prețurilor actuale la curent.

„Nu poziţionaţi frigiderul într-un loc călduros. Cât mai departe de sursa termică, de aragaz, de calorifer. Randamentul frigiderului va fi mai bun dacă va fi într-un loc mai răcoros. Atenţie să nu stea prea aproape de perete, ca să poată fi ventilat în partea din spate a radiatorului”,  a insistat profesorul. Ca referință, frigiderul consumă curent în funcție de discrepanța dintre temperatura interioară și cea exterioară. Cu cât diferența dintre cele două este mai mic, scade și consumul.

Nu în ultimul rând, profesorul universitar dr.ing. a explicat că o investiție în becuri LED, cu o putere de patru sau chiar cinci ori mai mică decât cele cu incandescență se reflectă, de asemenea, într-o scădere importantă a facturii la energie electrică. „Putem folosi lămpi cu temperatura de culoare neutră a căror lumină este apropiată de lumina naturală”, a concluzionat Radu Pentiuc.